radeon 9200 card removal

madmann
32 MB
Posts: 56
Joined: December 5th, 2007, 6:49 pm

radeon 9200 card removal

Postby madmann » December 5th, 2007, 6:55 pm

I updated the graphics card in my quicksilver.

I added a 7500 agp radeon card every think works fine

I removed the radeon 9200 pci card and my machine boots into Darwin dsb login

So i put the 9200 back in and the machine boots into the gui. what is going on. I have no monitor attached to the 9200 it has to be a driver issue.
User avatar
Turboladdade
1024 MB
Posts: 1397
Joined: October 31st, 2007, 10:44 pm

Re: radeon 9200 card removal

Postby Turboladdade » December 5th, 2007, 6:56 pm

What are you getting video on when it boots into Darwin?

I guess a better question would be what are you trying to achieve ultimately? Video on the 9200?

What machine is this?
I am now telling the computer exactly what it can do.
madmann
32 MB
Posts: 56
Joined: December 5th, 2007, 6:49 pm

Re: radeon 9200 card removal

Postby madmann » December 5th, 2007, 7:00 pm

i added agp card to the quicksilver dual 1ghz "faster video" and want to remove the 9200 pci card to use in a blue and white. simple right the 9200 is no longer needed
User avatar
Turboladdade
1024 MB
Posts: 1397
Joined: October 31st, 2007, 10:44 pm

Re: radeon 9200 card removal

Postby Turboladdade » December 5th, 2007, 7:06 pm

So the blue and white is what you're having problems on? Or the QuickSilver?
I am now telling the computer exactly what it can do.
madmann
32 MB
Posts: 56
Joined: December 5th, 2007, 6:49 pm

Re: radeon 9200 card removal

Postby madmann » December 5th, 2007, 9:53 pm

no it is the quicksilver that does not work I cant remove the 9200 pci card out of it without booting into darwin black screen with white text
User avatar
Turboladdade
1024 MB
Posts: 1397
Joined: October 31st, 2007, 10:44 pm

Re: radeon 9200 card removal

Postby Turboladdade » December 5th, 2007, 10:07 pm

Ouch that does sound like quite a problem.

What sort of haxies do you have installed on this system, if any? Is this an unsupported instal of Leopard by any chance? Regardless of what version it is, did you install Mac OS originally with only the PCI video card installed? (although that shouldn't really make a difference)
I am now telling the computer exactly what it can do.
User avatar
squiffy
16 MB
Posts: 28
Joined: December 6th, 2007, 1:55 am

Re: radeon 9200 card removal

Postby squiffy » December 6th, 2007, 2:25 am

First thing to try when installing/removing hardware is a PRAM reset. When booting, hold down the command-option-p-r keys until a second (or third or fourth, can't hurt) boot chime is heard. You can also reset the NVRAM by holding down the command-option-o-f keys. A white text on black screen will appear. At the prompt, type "reset-nvram" then enter. Then type "set-defaults", enter. Then "reset-all", enter. Don't type the quotes. The system will reboot.

I'm not sure if the quicksilvers have a cuda (capacitive unit discharge asic) button. If they do, unplug your system, open the case and press it for a few seconds. It should be near the battery.

Good luck.
Anything posted by me is not to be taken seriously.
madmann
32 MB
Posts: 56
Joined: December 5th, 2007, 6:49 pm

Re: radeon 9200 card removal

Postby madmann » December 6th, 2007, 10:01 pm

it appears that the pram was the issue. my quicksilver has booted up twice now without the 9200 installed.

thanks
User avatar
Turboladdade
1024 MB
Posts: 1397
Joined: October 31st, 2007, 10:44 pm

Re: radeon 9200 card removal

Postby Turboladdade » December 6th, 2007, 10:06 pm

Wow who would have thought PRAM still caused issues in Mac OS X.
I am now telling the computer exactly what it can do.
User avatar
squiffy
16 MB
Posts: 28
Joined: December 6th, 2007, 1:55 am

Re: radeon 9200 card removal

Postby squiffy » December 6th, 2007, 11:51 pm

Your welcome! Glad to know a simple pram reset cured it.

I guess I have a temperamental G4 tower (agp graphics). Any hardware changes require me to hit the cuda button. Recently removed a hard disk. Reset required. Installed 802.11g card, another reset. I've gotten used to pushing that sucker.
Anything posted by me is not to be taken seriously.
madmann
32 MB
Posts: 56
Joined: December 5th, 2007, 6:49 pm

Re: radeon 9200 card removal

Postby madmann » December 7th, 2007, 6:38 pm

well the machine restarted twice and this morning no go. it is like after some time the 9200 card is required to start up the gui

cuda button is next
madmann
32 MB
Posts: 56
Joined: December 5th, 2007, 6:49 pm

Re: radeon 9200 card removal

Postby madmann » December 8th, 2007, 4:32 pm

well the cuda button did not help either

black screen with white letter login
User avatar
squiffy
16 MB
Posts: 28
Joined: December 6th, 2007, 1:55 am

Re: radeon 9200 card removal

Postby squiffy » December 11th, 2007, 3:03 am

Will it boot normally if you type mac-boot and press enter? Have you tried the pram reset again successfully? If this is required every time, perhaps the battery is dead or dying.

Other ideas:
1. Install latest ATI drivers.
2. Run disk utility when started from your install disk.
3. If you have a utility like TechTool Pro, start from the disk and run it.
4. Select your start up disk in System Preferences, then click the lock to prevent any changes.
Anything posted by me is not to be taken seriously.

Return to “Mac Discussion”



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest